top of page

De kunst van vergeven!

Vergeven.

Ik vergeef…

Ik vergeef..

Ik vergeef.


En daarmee zeggen we eigenlijk: ik creëer ruimte voor mijn authentieke zijn. Door de dingen te vergeven aan jezelf of de ander ontstaat er ruimte. Ruimte doordat je niet meer verbonden bent aan de negatieve emotie, gedachten of gedraging die voorkomt uit de pijn die jij hebt ervaren in een bepaalde situatie door het toedoen van jezelf of de ander. Je kan jezelf los ervaren van deze pijn, zonder jezelf ermee te identificeren. Op het moment dat je niet meer hoeft te denken, zeggen of voelen: door hem/haar, ben/voel ik zo, of zo. Wijzen, of de ander de schuld geven is een hele gemakkelijke bescherming van het ego: Ik heb het niet gedaan, dat is niet mijn schuld, etc, etc. Het ego laat ons hier niet werkelijk ‘zijn in vrijheid’ en dus zien waardoor we als mens worden geprikkeld of beter gezegd; getriggerd. Een trigger betekent dat jouw systeem/jouw zijn reageert op een bepaalde stimuli van buitenaf, waarop een ander misschien helemaal niet reageert. Dit komt puur doordat jouw emotionele en psychologische systeem anders is opgebouwd dan die van een ander. Dus waar de een niet eens ervaart dat iets gebeurt, kan de ander in zijn diepste trauma of pijn geraakt worden.


Elke keer dat ik dit opschrijf voel ik de wereld als een soort spinnenweb, waarin we allemaal verbonden zijn en oneindig groot is. Dat jouw energie directe en indirecte invloed heeft op jouw omgevingsenergie en dat dit helemaal doorwerkt in alle lagen van de maatschappelijke mensheid. Door boven of onder dit spinnenweb te gaan zitten, maar je er wel van bewust te zijn verkrijg je inzicht, overzicht en mogen dingen oplossen, veranderen en daarmee transformeren. Door er met een afstand naar het web te kijken ontstaat er ruimte… en dat is eigenlijk precies wat je ook doet met vergeving. Door even uit te zoomen in plaats van ten midden van de pijn te gaan zitten, kan je perspectief bewustwording creëren. Je neemt je verantwoordelijkheid voor je eigen manier van kijken op de situatie en vanuit daaruit kan je kijken: wat heb ik nodig? In vergeving hoef je niet altijd de ander (als er een ander is) erbij te betrekken of daadwerkelijk hem te vergeven. De essentie van vergeving zit juist in de shift die je in je eigen lichaam, geest en zijn maakt. Je vergeeft voor jezelf.Wat gebeurt er in jou als je iemand vergeeft? (neem de tijd voor jouw antwoord, voordat je verder leest)…..


Vergeving creëert vrijheid voor je eigen zijnswezen. Uiteindelijk komen we elke keer weer daar terecht. Welke spirituele stroming we ook volgen of psychologische techniek gebruiken, stuk lezen of schrijven of meditatie beoefenen.. Uiteindelijk gaat het in essentie om de verbinding met je ware aard, wie ben ik als ik alles en iedereen om mij heen kan vergeven? Wat blijft er in essentie over? Wat is de nature van mijn zijn? De energie die daar door mij heen stroomt, stroomt die dan ook door jou heen? Op het moment dat we helemaal in onze natuurlijke zijn kunnen baden zonder vragen, zonder antwoorden, zonder verwachtingen of teleurstellingen wat kan er dan in ons plaatsvinden? GENEZING… door transformatie! Genezing van alle trauma, pijnen, angsten of ander leed. Hierbij is het van belang te realiseren en te beseffen dat wij als mens zo zijn geprogrammeerd dat we altijd met een bepaalde mate van trauma, pijn en angst bewegen door het leven. Het is waar ons biologische en psychologische ego uit opgebouwd is en altijd naar op zoek zal gaan en zal vinden om te gebruiken zichzelf te beschermen. Het beschermen door een identificatie met een identiteit van mens zijn. Het zorgt ervoor dat je je mens kan voelen in plaats van een lichtenergie die door iedereen en alles heen stroomt. Het maakt dat je jezelf uniek en anders voelt dan de ander, het creëert de gescheidenheid tussen mensen. En hoe lastig het ook is om je hier bewust van te worden.. -- omdat het ego en dus deze pijnen ons ook blij maken, op het moment dat onze hele situatie helemaal laat denken of voelen over de pijn… -- uiteindelijk als je bewust bent van het energieveld dat je ook bent en je ego-wezen, dan hoef je daar alleen maar in te berusten.. dit is gewoon zoals het is. Je bent hier als ego identiteit om het leven te kunnen creëren en om je bewust te zijn van Ego heb je zijnsenergie nodig. Het is niet of/of, maar altijd en/en. Dergelijke zaken zijn niet om met het brein te begrijpen, of te voelen of uit te drukken in emotie, het is een soort bewustzijn, gewaar zijn, vanuit het feit dat je bestaat…


het ik ben , maar niet anders dan dat jij bent, want wij zijn allebei.


Tot de volgende keer xo

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page